LŠ PROTOS pohledem účastníků

Odpovědi účastníků LŠ PROTOS 2017 na otázku „Když se řekne lesní škola Protos…“

 

 

Protos… Akce, na které jsem se cítila mezi svými, i když jsem je teprve poznávala. Programy, kde mi nikdo nic nediktoval a učila jsem se sdílením s ostatními. Zážitky, kterým hloubku určovala ochota ponořit se do nich. Souznění v myšlenkách, které jsme společně dávali dohromady. Pochopení, že Pravda je jen polovina toho, co hledám. Víra, že skauting měl, má a vždy bude mít smysl. A taky něco nepopsatelného, někde hluboko ve mně, co tam zůstane navždy. To je pro mě Protos.

Boxtra

 

 

Když se řekne LŠ Protos… neuvěřitelné zážitky – kdo nezažil, nepochopí a neuvěří. Napříč věkem, pohlavím, vyznáním se všichni k sobě chovali pozorně, laskavě, s úctou a respektem. Žádný názor nebyl špatný. Všude se ozýval radostný smích, stále panovala dobrá nálada. Prostě jako ve „skautském nebi“ 🙂

Kája

 

 

Když se řekne LŠ Protos, tak se mi vybaví jedinečná setkání, rozhovory, zamyšlení se skvělými lidmi… rozmanité hry a hlavně Pyramis s úkoly všeho druhu od lovení žáby přes lezení celé družiny na strom po relaxaci masážemi… chvilky meditace, naslouchání přírodě, večerní ohně i ranní koupání v lomu… gurmánské zážitky… sdílení zkušeností, inspirace pro vedení oddílu… hledání duchovního rozměru skautingu a celkově načerpání energie do dalších všedních dnů… Snad to dává smysl 🙂 těžko se to, co člověk prožil vyjadřuje slovy… to je třeba prožít 🙂

Lenka

 

 

Když se řekne LŠ Protos vybavím si skvělou partu, kterou vytvořili lidé, kteří se před tím neznali. Díky těmto lidem jsem nalezl novou inspiraci, chuť a radost z toho, že můžu pracovat ve svém oddíle a obohatit jej o vyměnené zkušenosti s ostatními. Skvělým tmelícím prvkem celé Lesní školy byla hra Pyramis, která nás provázela průběhem celé LŠ a za podpory instruktorů a soupeřů jsme se dokázali vybičovat ke skvělým výkonům.

Gábi

 

 

LŠ Protos – je něco co se musí zažít, to se nedá pochopit a ani vysvětlit. LŠ Protos – to je přemýšlení, hledání cesty, koupání v lomu, snaha o psaní deníku, plnění Pyramisu, snaha nespat na programu, skvělé jídlo, fitky, předávání informací, shledání a loučení. LŠ Protos – to je 30 neznámých lidí, které znáš jen pod krycími jmény (např. Edy) a přesto Ti nedělá problém si nechat v otevřeném stanu bez dozoru peněženku se všemi penězi, doklady a mobil na viditelném místě, a přes to se nebojíš, že by něco zmizelo. Možná právě naopak. 😀 LŠ Protos – je běhání po louce za šera bez baterky a hledání 50 bylin, které ani neznáte jménem, ale doufáte, že někdo jiný ano. LŠ Protos – je hledání prvního principu tak náročné, že po deseti dnech už ani nevíte, zda jste ho našli nebo ne. Natož jestli jste ho alespoň pochopili.

Tlampač

 

 

Když se řekne Protos, vybaví se mi otevřené a pestré společenství lidí a názorů, takové jsem už dlouho nepotkal.

Mudrc

 

 

Když se řekne LŠ Protos… parta kamarádů rozmanitých povah a přece naladěných na stejnou vlnu. Oceňuji úvodní meditační cestu s odhozením zátěže všedních dnů a sobotní společné putování družin, které položilo pevné základy vztahům ve skupince. Atmosféra vděčnosti a radosti. Sdílení praktických zkušeností mezi účastníky. Výborně zorganizovaná lesní družinová hra a pestré (a veselé) úkoly hry Pyramis, které velmi smelovaly družinu. … bylo by toho ještě hodně, na to se nezapomíná!

Ivet

 

 

Lesní škola Protos byla akce tak nabitá skvělým programem a silnými zážitky, že je pro mě velmi těžké vybrat jen některé z nich. Mezi nejsilnější patří vytváření pyramidy z lidí spojené s jejím následným pádem (naštěstí bez trvalých následků), bouře emocí, kterou vyvolalo sledování životního příběhu Karla Čurdy a kterou utišilo až následné pozorování hvězd, nebo naopak nadšení a probuzení soutěživosti při velmi povedeném orientačním závodu dvojic. Hlavně to jsou ale úžasní účastníci, skvělá družina, výborní a inspirující instruktoři a dny plné radosti. To vše v nádherné přírodě, která již sama o sobě povznáší ducha. (Pokud se tedy v blízkém okolí nekoná punkový koncert.) Letní běh Protosu měl jen jednu jedinou, avšak zásadní chybu. Skončil.

Ijáček

 

 

Ráno mě probouzí vůně čerstvě namleté kávy a zvuk krásného lidského smíchu. Zavřu oči a chvíli ten pocit vychutnávám. Nakonec se ale zvednu a mířím do jídelny. Potkávám ostatní, vidím usměvavé tváře a společně usedáme k prostřenému stolu. Na porcelánových talířích se leskne předkrm hlubokého zamyšlení. Ideální způsob jak začít den. Po předkrmu přichází polévka vzdělanosti – mnohdy známé chutě okořeněné špetkou exotického koření. A pak již hlavní chod – otevřenost plněná nekonečným množstvím podnětů. Nebeská mana. Nabírám plnými lžícemi a z talíře přesto téměř neubývá. Ani nestihnu všechno vstřebat a přijde dezert. Čas klidu a pokoje, čas vstřebat předchozí chody a vychutnat na patře tu sladkobolnou mozaiku chutí. Rozhlížím se okolo – jak nádherné je stolovat uprostřed krásného skautského společenství. Ten pocit nezapomenu. Ale to již končí den – poslední sousto se rozplynulo na jazyku a stůl je prázdný. Čas jít spát a pod hvězdnou noční oblohou nabrat sílu na hostinu dalšího dne.

Dukát

 

 

Letní tóny zaznívají ve mně,
obloha jasná a smola borovic vonějí jemně.
Ticho a samota myšlenky probouzí,
však hřmotnému smíchu též nikdo se nevzpouzí.
Lidé dobří moudrost nesou,
Poslechni a zastav se
– nad svou vlastní cestou.
Potom jdi dál,
plamínek opatruj,
ostatním srdce něžně též rozsvěcuj.

Medi

 

 

Když se řekne Protos, tak se mi jasněji a zřetelněji vybaví pojmy Pravda a Láska následované pocitem spokojenosti ze sebe sama a vědomím, že člověk není na Světě sám s trochu jiným pohledem na každodenní dění.

Spísa

 

 

Když se řekne LŠ Protos vybaví se mi krásné chvíle v krásném společenství. Ať už je to diskuze nad vedením oddílu, umývání nádobí v kuchyni, vynikající oběd podávaný na talířích, táborový oheň nebo duchovní rozjímání, všechno zůstává v mých vzpomínkách protknuto duchem Protosu. Duchem skautských ideálů a především prvního principu. Protos je místo, kde bylo každičké slovo a čin v souladu s nejvyšší Pravdou a Láskou.

Fery

 

 

Když se řekne LŠ Protos vybavím si partu úžasných lidí, kteří mě inspirovali nejen nápady pro práci v oddíle, ale také svými životními postoji a názory. Vybavím si prostor a spoustu podnětů k přemýšlení a meditaci. Vybavím si krásnou přírodu, skvělý program a úžasné jídlo. A hlavně si vybavím dny plné smíchu a dobré nálady. Děkuji, že jsem mohla být součástí toho všeho!

Lucka

 

 

Když se řekne Protos, vybavím si velmi specifickou a naprosto přijímající partu skautů, kteří mě naprosto dostali. Každý byl jiný, ale všichni se vyznačovali neuvěřitelnou pokorou, dospělostí a otevřenou náručí. Za těch 9 dní se na téhle skvělé Lesní škole vytvořilo naprosto bezpečné a přijímající prostředí pro každého v jeho největší syrovosti. Zažili jsme spoustu psychicky náročných aktivit, které byly adekvátně vyvažovány těmi fyzickými. To mělo za následek, že jsme každý večer kolem desáté chodili umírat do spacáku (až na to, že nechodili a kecali až do rána), abychom vstávali na šestou a při východu slunce plavali v lomu. To všechno s nejvyšší Pravdou a Láskou v závěsu.

Rajče

 

za tým LŠ PROTOS
Jiří Kolář – Rys

 

 

Spoustu dalších fotek od Sluníčka naleznete v GALERII

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *