Skončila lesní škola Protos 2019

Skončila lesní škola Protos 2019. Na podobných akcích se obvykle účastníci dojatě loučí se slzami v očích, slibují si, že si brzy napíší nebo alespoň zavolají, že se navštíví nebo někde určitě potkají, že rozhodně nově nabytá přátelství neskončí. Přišlo mi ale, že loučení účastníků i instruktorů Protosu 2019 bylo jiné. Nebylo smutné, že něco skončilo, ale naopak radostné a plné očekávání. Slavnostním zakončením této lesní školy naopak něco plně nového začalo. Lesní škola Protos se stala jen slavnostní bránou do další skvělé budoucnosti kruhu Protosu. Setkání v Praze na Trignisu berou už nyní mnozí za samozřejmost. Někteří začali vážně uvažovat  o účasti na duchovně orientovaném zážitkovém kurzu Obzor. Absolventům lesní školy se otevřela také možnost společných setkání kruhu přátel Protosu třeba na pohádkových Lipinách.

Protos 2019 - ranní nástupMožná čekáte, že v následujících řádcích budu popisovat neopakovatelnou atmosféru, nezapomenutelné zážitky a obrovské zkušenosti, které účastníkům tato lesní škola přinesla a obohatila jejich skautský život. Myslím si však, že mnohem důležitější je osobní svědectví. Proto se raději zeptejte Anežky z Prahy, Cvrka z Jedovnice, Danka ze Slatiňan, Denyho ze Skok, Fida z Poličné, Fíny z Prahy, Hanky z Mistrovic, Hurvajze z Hluboké nad Vltavou, Járy – B.J. z Chlumce nad Cidlinou, Káněte z Břeclavi, Kubína z Prahy, Leča z Kopřivnice, Lenky a Miry z Lužic, Mária ze Slavkova, Medvěda ze Štramberka, Páji z Prahy, Sikyho z Litomyšle, Sloníka z Jihlavy, Smůly z Vizovic, Šifry z Pardubic, Šmudly z Prahy, Teoše z Příbramy či Upolína z Lomnice nad Lužnicí. Možná někoho znáte osobně. Zcela určitě se, ale s mnohými někdy setkáte ve svém skautském životě. Každý z nich se totiž projevil jako velká skautská osobností s obrovskou chutí a motivací předávat vše dobré, co jim přinesl Protos a jeho instruktoři k dalším skautským bratrům a sestrám. Všichni se stali pomyslnými apoštoly Protosu v šíření jeho nejlepšího jména a poselství. 

Boj Jiřího s drakemPtát se těch, kteří svou lesní školu připravili do nejmenších detailů, vybrousili do dokonalosti desítky zážitkových programů, diskuzních bloků a aktivit, přizvali ke spolupráci či jen účasti velké současné skautské osobnosti, by bylo asi zbytečné. Pro ně se stal již druhý ročník Protosu naplněním vize a snů. 

Zeptejte se raději osobně výše uvedených účastníků, jestli vám mohou tuto lesní školu doporučit. Poznáte je podle znaku lesní školy Protosu, který už nyní hrdě nosí na svém pravém rukávu skautského kroje. Uprostřed bílého pole symbolizujícího čistotu v myšlení i skutcích je drobná červená skautská lilie vetknutá v modrý trojúhelník, symbol tří skautských principů. Ten navíc zpevňuje kruh přátelství v zářícím oranžové barvě. Já osobně si myslím, že s tímto logem Protosu se budeme všichni setkávat stále častěji. Díky za něj.

Mira
účastník LŠ Protos 2019

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *