Seminář 100 let republiky

O víkendu 11. – 13. května proběhl v hájovně Orlovy historický seminář LŠ Protos s tematickým názvem „100 let republiky“. Měli jsme možnost na památných místech prožít část naší historie.

Hned první večer jsme se vrátili ještě pár let před vznik republiky a podívali se na tábořiště prvních skautů. V táboře nás uvítal sám A. B. Svojsík a jeho skauti nás nejen provedli táborem, ale podělili se s námi i o svou večeři. Čas rychle postupoval. Na starých fotografiích a videích jsme viděli, jak skauti pomáhali v počátcích republiky.

V rámci hry v terénu jsme se ocitli přímo v období protektorátu. Jako člen odbojové skupiny jsem se snažila pomoci Židům, parašutistům, ale gestapo šlo tvrdě proti nám. Následoval blok věnovaný obnově skautingu po válce, ale s totalitou přišel i jeho další zákaz. To se ještě jednou zopakovalo a my mohli v rámci workshopu zažít rok 1970 a rozhodování, jak dále skautovat. Rozhodovali jsme se, zda bychom se svým oddílem vstoupili do Pionýra či jiné organizace, skautovali ilegálně anebo ukončili svou činnost. Po roce 1990 už můžeme skautovat neomezeně, ale o to je důležitější připomínat si tyto minulé okamžiky a poučit se z nich.

Program byl pestrý – různé hry, simulace konkrétních situací, diskuze, zamyšlení, promítání historických fotek, videí, setkání s pamětníky… Ale hlavně se na akci potkala parta fajn lidí a společně jsme zažili plno zážitků, odpočinuli si v krásné přírodě a načerpali inspiraci pro práci ve svých oddílech. Děkuji všem organizátorům i účastníkům za skvěle prožitý víkend.

Lenka

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *