Rozhovor o lesní škole Protos

Upolín (Aleš Mašek) a Mira (Miroslav Havlík) se ptali Rysa (Jiřího Koláře) vůdce lesní školy Protos.

Ahoj Ryse, v roce 2017 se objevila v nabídce skautských lesních škol LŠ Protos. V roce 2019 se uskutečnil úspěšně její druhý ročník a pro rok 2021 se již mohou přihlášení těšit na třetí ročník. Svědčí to o obrovské síle a odhodlání instruktorského týmu. LŠ Protos však není primárně určena jako vzdělávací akce pro budoucí činovníky nebo vedoucí oddílů a míří také spíše na dospělé než na mladé členy organizace, kteří se teprve připravují na vedení oddílů.

 

 

1. Co tedy vlastně nového nabízí LŠ Protos?
Nový skautský a duchovní elán pro účastníky i instruktorský tým. Metodické programy a simulace, které pomohou lépe vést oddíl a inspirativní výměnu zkušeností. Nabízí také možnost zastavení pro skautskou i duchovní reflexi života. Poznání nových skautů a skautek, kteří v oddílech i v životě řeší podobné problémy. Praktické podněty pro (nejen) duchovní výchovu v rámci oddílů. Hlavní osou lesní školy je nové hledání prvního skautského principu, který je přístupný a srozumitelný všem skautům a skautkám. Podrobněji je to popsáno na našem webu.

2. Duchovní rozměr mají a měly i jiné lesní školy, není tedy nabídka dostatečná a v rámci potřeb organizace by bylo vhodnější se zaměřit spíše na jiné témata?
Je dobré a důležité, že duchovní programy jsou dnes běžné v činnosti Junáka na všech úrovních. Ale často bývají jen jedním z mnoha programů či nadstavbovou „třešničkou na dortu“. Nám jde o duchovní rozměr, který je nedílnou součástí každého okamžiku skautského života. Tedy rozměr, který je přítomný při realizaci všech tří skautských principů. Ale zpět k tvé otázce. První skautský princip je oblastí, v které každý z nás musí stále hledat svoji cestu, ale také současně nabízet (třeba při přípravách na skautský slib) srozumitelné a lidsky i duchovně vyzrálé postoje. Na to se nedá stáhnout z webu návod. Je to těžké jako život sám. Proto myslím, že je potřeba rozšiřovat nabídku skautského vzdělávání v této oblasti.

3. Hledání prvního principu – povinnost vůči Bohu, nebo nejvyšší Pravdě a Lásce je stále velmi diskutované, někdy záměrně opomíjené téma v činnosti jednotlivých skautských oddílů. Tobě se však podařilo přizvat do instruktorského týmu ty nejpovolanější – přímo Odbor duchovní výchovy Junáka. Jak se ti to podařilo?
Odbor duchovní výchovy není shromážděním nejpovolanějších. 😀 Již dlouho jsem jeho členem a jen se snažíme (různě úspěšně) sloužit skautskému hnutí. … Bylo tedy logické, že při zakládání Protosu jsme oslovili členy odboru a ti tvoří skoro polovinu instruktorského týmu. Ale pozvali jsme také instruktory z dalších lesních škol i z jiných skautských organizací. Tak se podařilo sestavit vícegenerační a duchovně pestrý tým instruktorů, který dokáže nabídnout různost pohledů a bohaté skautské, duchovní i životní zkušenosti. Ale především pokoru a humor. 🙂

4. Silný instruktorský tým je tedy něco, co dělá LŠ Protos jednoznačně výjimečným. Máte kromě instruktorského týmu nějaká další esa v rukávu, která budou pro účastníky LŠ Protos 2021 inspirativními?
Určitě je to program, jeho obsah, vrstvy i celkové pojetí, ale tyto esa nechci předem prozrazovat. To by hra ztratila spád a napětí. Důležitým esem jsou i účastníci. Lesních škol se totiž zpravidla účastní zvlášť nadšení skauti a skautky, kteří už mají své skautské a životní zkušenosti a skauting je pro ně způsobem života. Dny strávené v této sociální bublině jsou (nejen) pro mne neskutečným dopingem.

5. Že je instruktorský tým skutečně plný síly a elánu je vidět mimo jiné tím, že mu nestačí jen organizace LŠ Protos, ale navíc se organizačně podílí ještě na dvou akcích, konkrétně na duchovně orientovaném kurzu Obzor (známý pod dřívějším názvem 4kurz) a každoročně na velkém vzdělávacím setkání Trignis. Tedy pořádáte T-O-P duchovně orientované akce (Trignis-Obzor-Protos). Není toho na organizační tým už mnoho, nebojíš se, že své lidi organizačně uštvete?
Nejdříve bych rád vysvětlil, proč s týmem děláme tři různé akce. Tak především proto, že pokládáme oblast prvního principu za tak důležitou, že je potřeba nabídnout ji v různých formátech různým skupinám účastníků. Ne každý má čas a vůdcáky aby mohl jet na LŠ Protos. Trignis je každoroční víkendové celostátní vzdělávací setkání otevřené pro všechny skauty a skautky (i neskauty) 15+, které probíhá na začátku března v Praze. Obzor je třívíkendový, duchovně orientovaný skautský kurz pro skauty a skautky 18+, který probíhá každý sudý rok letopočtu na různých základnách v přírodě. Lesní škola Protos je naše stěžejní akce, je pro každého, kdo má vůdcovské zkoušky a probíhá v lichých letech letopočtu. Takto se snažíme vyhovět co nejvíce zájemcům. A s tím uštváním týmu… Riziko to je. Proto nyní děláme každý rok dvě akce (a ne všechny tři jako v loňském roce).

6. Kromě Protosu a Trignisu začíná být pojmem i „Kruh Protosu“, co si máme pod tímto pojmem představit? Nejedná se o nějakou tajnou skautskou organizaci?
Tajná není :-D, ale není pro každého. Je to rostoucí parta absolventů, instruktorů a přátel LŠ Protos, kteří k sobě mají v mnoha ohledech blízko a chtějí se dále setkávat. Scházíme se minimálně dvakrát ročně. Poslední víkend v srpnu na vzdělávacím, pracovním a rekreačním víkendu Kruhu Protosu. A v březnu na setkání Trignis, kde členové kruhu tvoří drtivou většinu organizátorů akce.

7. Lesní školy Protos v letech 2017 a 2019 byly výjimečné i svými lokacemi – základna Lipiny, Červený Hrádek u Sedlčan a základna Severka na okraji vojenského prostoru Libavá u Olomouce. Vypadá to, že i tato místa jsou pro LŠ Protos něčím výjimečná. Proč zrovna tato místa a nelákaly vás i jiná významná skautská vzpomínková místa?
Každá z těchto tří základen má své charakteristické kouzlo, jsou v krásné přírodě a i proto se tam rádi vracíme. Lipiny mají nepopsatelnou duchovní atmosféru. Severka láká divokou přírodou a klidem. Červený Hrádek je krásná legendární základna, kterou postavil v roce 1946 br. Lon pro duchovní lesní školy. Pro pořádání lesních škol našeho typu je nejlépe vybavenou základnou v Čechách. (Nebo možná byla, nyní bohužel nefunguje a hrozí její zrušení.) Láká nás i historická základna Orlovy a tak tam děláme část kurzu Obzor.

8. Které nejpalčivější problémy současné organizace Junák vlastně LŠ Protos řeší? V čem osobně vidíš největší přínos LŠ Protos?
Jako hlavní přínos Protosu vidím prohlubování duchovního rozměru českého skautingu. Viz výše. Dále je nástrojem, který prodlužuje životnost skautských oddílových vedoucích. Považuji totiž za možná největší problém současného Junáka průměrnou délku vykonávání funkce vůdce/kyně oddílu. Ta je nyní 2–3 roky. Myslím si, že za tuto dobu se většinou člověk teprve náležitě „vyučí“ jak vést oddíl, přestane dělat chyby, sestaví a doladí tým, na základě zkušeností domyslí koncepci, začne mít úspěchy a teprve začíná posouvat oddíl někam dál. Jenže každý, kdo dává, musí také někde občas načerpat. A lesní škola je místem, kde si vedoucí (zvláště ten, kterému hrozí vyhoření) může pořádně „dobít baterky“. Na základě sdílení zkušeností a v určitém odstupu reflektuje svou skautskou činnost i činnost svého oddílu. Pevněji zakotví a prohloubí svůj duchovní a skautský život. Naváže nová inspirující přátelství. Metodické programy a simulace pak pomohou lépe a s nadhledem vést oddíl. Načerpá zde tedy nový skautský a duchovní elán do dalších let vedení oddílu.

9. Lesní škola jsou však především lidé, kteří ji tvoří, společenství přátel. LŠ Protos má za sebou teprve druhý ročník. Přesto, jsou chvíle, na které obzvláště rád vzpomínáš. Je nějaký okamžik či osobní zážitek, kdy jsi si sám, řekl, že jen pro tuto vzpomínku to vše stálo za to?
Těch okamžiků je více každý den lesní školy. Patří mezi ně kouzlo táborových ohňů, chvíle radosti a nadšení nás všech nebo chvíle, kdy účastníci převezmou iniciativu a něčím neplánovaným instruktorský tým mile překvapí.

10. A dovolím si závěrečnou otázku. Kam vlastně kráčí LŠ Protos?
Protos se snaží kráčet střední cestou hledání ideální syntézy kvalitních skautských tradic „zlatého období Junáka“ a vhodných nových přístupů a metod. Anebo jinak: Protos kráčí tam, kde tě osvěží zurčící potok, smích, vůně pryskyřice a tisíce hvězd nad hlavou. Tam kde je skaut plně skautem a skautka skautkou.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *