Jaká je LŠ Protos 2021?

29. 1.  2021

Ahoj Křikloune,
instruktorským týmem lesní školy Protos jsi byl včera oficiálně přijat
 na LŠ Protos 2021. Gratuluji a těším se na společně prožité letní dny na lesní škole.
[…]
Příjemný a požehnaný den ti přeje
Rys a tým Protosu

—————————————————————–

Super! Jsem přijat na Protos! Konečně si udělám OČK z Myšlenkových základů skautingu a historie! Pár dní po tomto radostném mailu přicházejí první informace a pak vždy každé dva měsíce přichází informační e-mail. Vystoupím z komfortní zóny a budu čerpat nové znalosti a zkušenosti. Těším se. Moc.

Bezprostřední příprava je napínavá. 13 let jsem nespal ve stanu s podsadou a věci na táboření jsou někde v krabicích na půdě. Nořím nafukovačku do potoka, abych našel defekt, ale ouha. Je jak řešeto…

Telefonuji sestře: Klári, půjčíš mi prosím karimatku a uzlovačku?

Volám na šéfa: Mariane, nemáš prosím Tě plecháček?

Nastává den D, 20. srpna 2021. Obědvám u sestry a vyzvedávám si karimatku a uzlovačku. Parkuji auto u rodičů. Navštěvuji nemocnici. Pozitivní zpráva: Váš antigenní test je negativní. Sedám na vlak. Zpoždění roste. Přestup v Praze stíhám natěsno. Ve vlaku vidím povědomě vypadající mladé lidi se skautskými šátky. Seznamovací pexeso zafungovalo. Diskuse se rozbíhá.

Os 8273 zastavuje v Tomicích. Co nás asi čeká? Hladina nervozity lehce stoupá. Začínáme putovat a cestou – v rámci meditace – odkládáme své starosti, křivdy a problémy které pociťujeme vůči světu, přátelům, rodině, vůči sobě…

Na základně Lipiny poznáváme další instruktory. Poprvé ochutnáváme dobroty, které nám připravil Minewakan se svým týmem. Seznamujeme se. V sobotu nás čeká putování na základnu Červený Hrádek, při kterém se poznáváme v rámci naší družiny.

Víte, co má společného studentka germanistiky, psychoterapeutka, studentka češtiny, manažer pro export, interní auditor a katolický kněz? Zelená je barva naděje! Počáteční bariéry pomáhá otupit i Pyramis. Koupat se pět minut před večerkou v potoce nebo lézt po tmě na strom je dobrý stmelovací prvek. A jen blázni si vyberou úkol lézt na strom, když se mohli deset minut válet.

Program Protosu je sestaven velmi dobře. Střídají se přednášky s diskusemi a odlehčenými nebo pohybovými programy. Každý den máme tři čtvrtě hodiny pro sebe. Je co zpracovávat. Dny utíkají jako voda a má očekávání se naplňují.

Na lesní škole čerpáme všichni, obohacujeme se navzájem. Zde opravdu nezáleží na roku narození, postavení nebo na pracovní pozici. Všichni jsme si rovni. Opravdu je mezi námi frekventanty členka Náčelnictva Junáka? Už je to tak.

Příležitostí k vystoupení z komfortní zóny je opravdu hodně. Hecuji se a vstávám v 5:30 abych šel do lomu. Plavu lomem. Tady určitě nedosáhnu. Ups. Už sedím na skále. Do tábora se vracím s úsměvem na rtech.

Aktivita „Hrdina“ byla pro mě nejsilnějším programem. Byli jsme vtaženi do života parašutisty a odbojáře Karla Čurdy. Prožíváme silný příběh plný odvahy, přátelství a statečnosti, ale také s hořkou pachutí zrady…

Vcházíme do sálu. Přenášíme se do roku 1942. Sledujeme záběry z východní fronty. Probíhá bitva o Charkov. Rudá armáda dostává na frak. Do místnosti vchází muž v hnědém koženém kabátě. Atmosféra se změnila. Čekáme, co se bude dít. Muž začíná mluvit:

„Aufstehen!“
„Sie Tschechische Schweine, Sie haben unseren Reichsprotektor Reinhard Heydrich geschossen!“

„Postavte se!“
„Vy české svině, vy jste zastřelili našeho Říšského protektora Reinharda Heydricha!“

Překládám tato slova.
Do očí se mi derou slzy.
Přijímám objetí.
Pláču.
Pokračuji v překladu.
S vypětím všech sil.

Jak si to nacisté mohli dovolit?
Co se dělo v nitru Karla Čurdy?

Nejde to pochopit.
Lze to prožít.
V partě skvělých lidí.

Pořádně to chlapy změní,
když opouštěj opevnění.
(Daniel Landa, 1938)

Na Protosu jsem opustil svoji komfortní zónu.
Na Protosu jsem opustil některé předsudky.
Na Protosu jsem opustil svoje trauma.
Na Protosu jsem opustil…

Na Protosu jsem našel odvahu vyjádřit své touhy.
Na Protosu jsem našel přátele na stejné vlně.
Na Protosu jsem našel chuť do skautingu.
Na Protosu jsem našel…

Po Protosu jsem obohacen odlišnostmi druhých.
Po Protosu jsem se těžko vracel do reality.
Po Protosu jsem jiný.
Po Protosu jsem…

 

Křikloun

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *